Baseballový klub Olympia Blansko Baseballový klub Olympia Blansko
Baseballový klub Olympia Blansko
Zpět

Baseballistům se otevírá olympijská šance

8.1.2004

Olympijský sport zasáhl skandál, na jehož konci může mít česká výprava v Aténách o jeden kolektivní sport víc. Na šanci čekají baseballisté. Když na olympijských hrách podváděly v běhu na lyžích soupeřky Kateřiny Neumannové a na jejich doping se přišlo, byly diskvalifikovány a jejich medailová místa zaujala česká lyžařka.

V podobný postup nyní doufají čeští baseballisté. Byť v kvalifikaci pro letošní hry v Aténách skončili na třetím, tedy nepostupovém místě (z Olympie Blansko reprezentovali Procházka, Kocman, Kučera a asistent trenéra Krejčíř, viz. foto) , zjistili si, že vítězní Italové měli v sestavě dvě ilegální posily z Dominikánské republiky. Kvůli tomu baseballisté zkoumají možnost, zda by mohli požadovat kontumaci výsledků Itálie a svoje dosazení do olympijského turnaje. "Získáváme všechny dostupné podklady a oslovili jsme i italskou prokuraturu, která má záležitost s falšováním italských pasů v rukou. Pokud bude možnost, určitě na olympiádu chceme," uvedl Petr Ditrich, předseda České baseballové asociace.

Všechny důkazy o tom, že Italové použili hráče, kteří nastoupili ilegálně, musí sehnat česká strana. Případem se bude zabývat výkonný výbor Mezinárodní baseballové asociace v únoru.

Baseballový skandál

Je možné, že dva hráči italského týmu nebyli Italy. Anulování výsledků Itálie na olympijské kvalifikaci a postup České republiky na olympijské hry se zdá být velmi nepravděpodobný. Usilujeme o to, aby ČOV vydal stanovisko, že se na baseball hledí do vyřešení případu jako na sport kvalifikovaný na OH v Aténách.
Zpravodaj České basebalové asociace

Máme stoprocentní zájem na tom, aby baseballová reprezentace postoupila na olympijské hry. Zvýšilo by to prestiž tohoto sportu.
Jan Hrdina, mezinárodní sekretář Českého olympijského výboru

"Předsedá tam Ital, což může sehrát svoji roli," nadnesl Jan Hrdina, mezinárodní sekretář Českého olympijského výboru. Ten snahu baseballistů plně podporuje, předseda Milan Jirásek dokonce zaslal na mezinárodní federaci oficiální stížnost.

První odpověď od italského šéfa mezinárodní federace je prý "obecná, nicméně se snahou o korektní přístup," řekl Hrdina.

Případ hýbe českým baseballem. Hráči, kteří by mohli Česko reprezentovat, už o možnosti změny výsledků kvalifikace několik dní věděli.

"Probíráme to ze všech stran. Víme, že tlak silných zemí Nizozemí a Itálie, které se kvalifikovaly, je značný. Na druhou stranu i my jsme mohli na rozhodující zápas nakoupit dva špičkové nadhazovače, zfalšovat jim doklady a vyhrát. To není fér," soudí Martin Střítecký, hráč Techniky Brno.

Sekretář Hrdina tvrdí, že v případě nutnosti je ochoten Český olympijský výbor adresovat další podnět arbitráži v Lausanne. O tom, jakou má snažení naději na úspěch, Ditrich i Hrdina mluví velmi vyhýbavě. "Nejsem právník. Neznám veškeré podklady. Nyní je na tahu Česká baseballová asociace, která musí činit kroky. Až kdyby ona narazila, vložíme se do případu my," upozornil Hrdina.

Celý článek je převzat z idnes - odkaz:
http://sport.idnes.cz/sporty.asp?r=sporty&c=A040107_141936_sporty_ruz


Hráči Olympie v reprezentačním dresu: zleva Mgr. J.Krejčíř, P. Procházka, I. Kučera, Z. Kocman

ME-2003
Zpět Na začátek